Framgångsrika modedesigners

Vad vore vi utan alla talangfulla modeskapare? Under flera sekel har modedesigners varit betydande inspiration för vanliga människor, kungahus, företag och idrottspersonligheter. Under hela 1900-talet och början av 2000-talet har modeindustrin vuxit sig stor och stark. Dagens stora märkena har mycket att tacka sina skapare och grundare för. De är idésprutorna bakom dessa modeimperium och det är ledande modedesigners som ofta sätter samhällstrenden i många avseenden. Modeskaparna är duktiga på att lyfta fram det vackra, sköna eller sexiga i oss. Det är inte undra på att vi inte kan vara utan dem.

Tre framträdande modedesigners

moderiktig manLåt oss titta närmare på tre av 1900-talets största skapare av kläder. Även om deras genombrott inträffade för många år sedan så är deras varumärken och kläder fortfarande lika starkt impräntade i våra medvetanden.

Christian Dior – Modehuset Christian Dior har samma namn som skräddaren Christian Dior som tillsammans med företagaren Marcel Boussac grundade Christian Dior SA år 1945. Christian Dior är känd för uttrycket ”the New Look” som myntades av en amerikansk modejournalist under 40-talet. Det står för en klassisk elegans med betoning på det feminina utseendet. Även om Christian Dior avled blott 52 år gammal fortsatte arvet förvaltas av en annan modeskapare i Yves Saint-Laurent.

Ralph Lauren – Modeskaparen Ralph Lauren lever fortfarande och var under sina tidiga dagar en mångsysslare som arbetade med allt ifrån försäljning, vetenskap till det militära innan han kom in på modets banor. År 1967 startade han Polo band som lanserade kollektioner både för män och kvinnor. Genombrottet kom i Sverige och övriga Skandinavien under 1980-talet då de färgsprakande pikétröjorna släpptes. De mjuka bomullsskjortorn med ”button-downkragen” blev också en succé som sålde stort ända in på 1990-talet. Logotypen med en ridande hästpolospelare symboliserar något exklusivt och numera är det svårt att säga att man inte vet vad en ”Ralph Lauren piké” är för något.

Versace – Det var italienaren Gianni Versace som grundade det världskända modehuset Versace. När Gianni var 25 år började han skapa de mest sagolika plaggen som tidigt uppmärksammades i bland annat tidningen Showgirls. Gianni ville helst personifiera sina kläder med kändisar för att sätta sin starka prägel på sina plagg. Alla de stora Hollywoodstjärnorna anammade Giannis kollektioner som stod för något exklusivt, elegant och stilfullt. År 1997 mördades Gianni bryskt i sitt hem varpå hans syster Donatella tog över verksamheten. Hon fortsatte i samma starka anda och har förvaltat arvet mycket väl.